Vegetarian
Japonsko bylo dlouhou dobu téměř vegetariánský národ, a má mnoho tradičního sushi se zeleninou či například s vajíčkem (Tamagoyaki). Je tedy možné vybírat jak z tradičních receptur, tak samozřejmě i z velkého množství moderních variací.
V tomto programu vyhovím především vegeteriánským zákazníkům a těm, kteří nemají rádi syrové ryby, případně nemusí ryby všeobecně.
Ochutnáte například:
- Tamago nigiri - nigirizushi s vaječnou omeletou Tamagoyaki
- Wakame nigiri - nigirizushi se salátem z mořských řas
- Avokádo nigiri - nigirizushi s avokádem
- Inari zushi - taštičky z tofu, plněné sushi rýží, mořskou řasou a zeleninou
- Shiitake nigiri - nigirizushi s houbičkou Shiitake
- Kappa maki - tenká rolka s okurkou, wasabi a sezamovým semínkem
- Oshinko maki - tenká rolka s nakládanou ředkví Takuan a sezamovým semínkem
- Shtake maki - tenká rolka s houbičkou Shiitake
- Vege maki - obrácená rolka s paprikou, okurkou, avokádem a salátem, obalená sezamovým semínkem
A mnoho dalších druhů sushi (celkem více jak 16 druhů) a dále například goma wakame salát.
V průběhu večera se držím určité osnovy přednášky, která sleduje historickou linku sushi a zároveň připravuji ty druhy sushi, o kterých je v danou chvíli řeč, abyste si dokázali vše představit, ochutnat a příjemně se najíst.
Ochutnáte více než patnáct druhů sushi, například:
A dalších několik druhů sushi, z nichž některé si nedáte nikde jinde... jako například nigirizushi s lososem marinovaným v pomerančové šťávě.
Veškerou zeleninu vybírám s ohledem na aktuální sezónu. __________________
Zeleninu vybírám podle zásad japonské kuchyně s ohledem na aktuální sezónu pro konkrétní roční období. Z jara tedy ochutnáte například i sushi s chřestem, který ale po celý zbytek roku podávat již nebudu. Kažné roční období nám nabízí své plody, kterých je potřeba se držet. V zimním období budu využívat japonských nakládaných zelenin Tsukemono (picles) a dovážených standardních zelenin (paprik, okurek, avokád, různých druhů hub a podobně.)
Aburaboz zuke nigiri - nigirizushi s Butterfish nakládaným ve whisky
Maguro flambe nigiri - nigirizushi s tuňákem flambovaným na whisky
Gravlan sake nigiri - nigirizushi s lososem marinovaným v pomerančové šťávě
Ebi nigiri - nigirizushi s vařenou tygří krevetou
Unagi nigiri - nigirizushi s grilovaným úhořem
Ebi maki - rolka se smaženou krevetou, japonskou majonézou, okurkou, avokádem, sezamem a tobikko kaviárem
Spicytunamaki - rolka s tataráčkem z tuňáka, majonézy a čili pasty obalená tobikko kaviárem
LambiSushi - rolka s lososem, okurkou, avokádem a cream cheese, obalená v plátcích lososa ožehnutého plamenem
Nishin nigiri - nigirizushi s nakládaným sleďem
• Maguro nigiri - nigirizushi s tuňákem
• Ebi nigiri - nigirizushi s vařenou tygří krevetou
• Suzuki nigiri - nigirizushi s vlkoušem mořským
• Tamago nigiri -nigirizushi s vaječnou omeletou Tamagoyaki
• California maki - rolku s krabí tyčinkou, avokádem, okurkou a sezamem
• Philadelphia maki - rolku s uzeným lososem a tobikko kaviárem
• Tekkamaki- rolku s tuňákem
• Kappamaki- rolku s okurkou
• Ošinkomaki- rolku s nakládanou ředkví Takuan