Kde jsem se učil
V květnu 2ooo jsem nastoupil do japonské restaurace Miyabi. V roce 2oo2, na podzim, mě majitelka restaurace poslala do spřátelených rodin do Japonska na stáž. Chvíli jsem pracoval u pana Matsudy v Tókjó ói-zushi ve městě Mie, ale větší část pobytu jsem strávil u cukrářské rodiny Goto, ve městě Inuyama. Tady jsem se učil tradičnímu způsobu přípravy japonských cukrátek Wagashi.
V roce 2oo4 jsem byl na tříměsíční stáži ve Washingtonu, v japonské restauraci Sushi Taro.
V červenci 2004 jsem se stal šéfkuchařem restaurace Miyabi a byl jsem jím až do srpna 2008. Téhož roku byla restaurace Miyabi vyhlášena na Prag Food Festivalu jako sedmá nej restaurace v Maurerově výběru Grand Restaurant.
Práce v Miyabi byla zajímavá tím, že prakticky každý rok přijel nějaký japonský učitel z Japonska, případně z Ameriky, a učil nás přímo v restauraci. Například pan Kazato , který šíří osvětu suši po celém světě a je významným a uznávaným členem japonské suši asociace.
Pan Kazato jezdil většinou ještě ve společnosti pana Matsudy a pana Yoshidy, dalších dvou významných členů japonské suši asociace.
Dalším učitelem byl Ebina Tadayoshi. Tenhle človíček přijel do Miyabi dokonce na devět měsíců, v průběhu dvou let, aby na nás dohlížel, a nakonec se mu v čechách tak zalíbilo, že tu zůstal. Jeho zásluhou jsem jel od února do května 2oo9 do Tokia, učit se do restaurace Miyako-zushi k presidentovi celonárodní sushi asociace japonska panu Tadashi Yamagata. Což pro mě bylo velkou ctí.